Pomôcky, ktoré bojujú s haluxami

Keď prichádza sezóna otvorených sandálov a šľapiek, mnoho ľudí upriamuje pozornosť na svoje chodidlá. Haluxy - vybočené palce na chodidlách - sú problémom, s ktorým od určitého veku bojuje až vyše 60 % obyvateľov na celej planéte. Akonáhle si všimnete, že s vaším palcom niečo nie je v poriadku, nezanedbajte prevenciu. Existujú pomôcky, ktoré vám pomôžu pri tom, aby sa z mierne vybočeného palca na nohe nestal nepríjemne bolestivý Hallux Valgus.

Ako vzniká halux?

Vybočené palce, tiež známe ako haluxy, sú bolestivým výbežkom na vnútornej strane chodidla v oblasti veľkého palca. Výbežky spôsobujú bolesť v dôsledku odierania chodidla o topánku.

Jedným z najčastejších dôvodov vzniku haluxov je genetická predispozícia, ktorá spôsobuje hypermobilitu a pružnosť väzov v chodidlách.

Iné dôvody vzniku ...

  • stres alebo zranenia nôh,
  • deformácie pri narodení.

Vedeli ste, že…

mnoho ľudí pripisuje vznik haluxov nekvalitným úzkym topánkam a lodičkám s vysokým opätkom. Nosenie tejto obuvi môže podporiť formovanie výbežkov u tých, ktorí už majú predispozíciu na haluxy, no neznamená, že sa choroba u človeka musí prejaviť.

Príznaky haluxu

Je dôležité si uvedomiť, že v počiatočných fázach je kostný výčnelok bezbolestný. Pokiaľ nenosíte príliš úzke topánky alebo topánky s väčším opätkom, o vznikajúcom haluxe nemusíte ani vedieť.

Neskôr si však všimnete, že:

  1. Kĺb v palci sa vykrivuje a bežné pohyblivé časti sa nepohybujú tak ako predtým. Pokiaľ sa situácia nerieši, po čase sa z výčnelku stáva bolestivá hrčka, ktorá spôsobuje problémy pri výbere vhodnej obuvi a pri chôdzi.
  2. Koža nad hrčkou pri palci je hrubá, začervenaná a boľavá najmä na konci dňa. Hrčkou sa chápe kosť, ktorá sa točí smerom dovnútra chodidla a palec vytláča von.
  3. Na nohách môžu vzniknúť kurie oká či mozole na miestach, kde sa trie o seba palec s druhým prstom.
  4. Postupom času sa prejaví trvalá bolesť alebo bolesť, ktorá pravidelne prichádza a odchádza.
  5. V neskoršej fáze bude obmedzený pohyb palca na nohe a nie je vylúčené, že sa na vedľajších prstoch objavia neprirodzené deformácie.

Operácia nie je jediným riešením

Liečba haluxov je komplikovaná a náročná. Operácia je poslednou možnosťou, ktorú ľudia s haluxami podstupujú. Keď si všimnete, že vám palec na nohe začína vybáčať, zbystrite svoju pozornosť:

  1. Myslite na svoju telesnú váhu - nadváha spôsobuje viaceré zdravotné komplikácie, nevynímajúc bolesť haluxov.
  2. Chráňte svoje chodidlá kúpou kvalitných a dostatočne širokých topánok.
  3. Investujte do ortopedických vložiek do topánok, ktoré vám spevnia a upravia tvar chodidla.
  4. V noci neprestajne noste ortézu, ktorá vám nielenže udrží veľký palec v správnej polohe, ale čiastočne aj zmerni nepohodlie.
  5. Cvičenie na haluxy dokáže pomôcť.

Vedeli ste, že…

postupné vybočovanie palca na nohe môže viesť k ďalším zdravotným komplikáciám. Najčastejšie ide o výskyt kladivkových prstov.

Ako vybrať pomôcky na haluxy?

Výber správnych pomôcok pomáha zvýšiť pohodlie a ušetriť nadbytočné financie. Existuje niekoľko druhov pomôcok, ktoré sa odlišujú v rámci účelu využitia.

Korektor na haluxy

Korektor na haluxy je špeciálna pomôcka, ktorá fixuje palec v rovnej polohe a bráni prekrytiu alebo kontaktu s druhým prstom na nohe. Niektoré korektory sa vyrábajú aj s chráničom kĺbu, ktorý chráni kožu pred odieraním o obuv.

Ortéza

Medzi zdravotnícke pomôcky na haluxy patria aj ortézy, skonštruované zvyčajne z plastu, ktoré zmenšujú uhol vybočenia palca a uľavujú od bolesti. Ortézy nie je možné nosiť v topánke, sú vhodné na použitie doma.

Dlaha

Dlahy na haluxy držia palec napevno v rovnej polohe a využívajú sa najmä po samotnej operácii vybočených palcov. Vyrovnávajúci účinok dlahy je silnejší ako v prípade ortézy, no nedá sa s ňou chodiť.

Bandáž

Bandáž je textilná pomôcka na halux, ktorá nielenže utlmuje od bolesti, ale aj chráni palec pred mechanickým poranením od obuvi. Niektoré bandáže obsahujú suchý zips, ktorý umožňuje nastaviť potrebnú veľkosť pomôcky.

TIP: Chránič - gélová pomôcka na haluxy - sa podobá na bandáž, no jeho hlavnou úlohou je pomôcť ľuďom, ktorí majú červené, opuchnuté a výraznejšie kĺby na palcoch. Pokiaľ je pre vás chôdza v užších topánkach utrpením, siahnite po chrániči.

Prevenciou k zdravým nohám

Aj keď je tvorba haluxov dedičnou záležitosťou, najdôležitejšia je preventívna starostlivosť a nezanedbanie zhoršujúceho sa stavu chodidla. Pri akomkoľvek náznaku vybočeného palca siahnite po zdravotníckych pomôckach na haluxy, vďaka ktorým sa vyhnete náročným chirurgickým zákrokom.