Ako odstrániť zápach z nôh a potenie?

Aj keď svojmu telu vždy doprajete kvalitnú hygienu, zápach nôh je častou a celoročnou útrapou mnohých ľudí. Problémom býva nesprávna obuv či vrodená predispozícia. Prílišné potenie chodidiel nie je nebezpečné, no v niektorých situáciách býva značne nepríjemné. Zistite, ako sa zbaviť zápachu z nôh jednoducho a účinne.

ako odstrániť zápach z nôh

Bromodóza - nevítaný hosť

Zatiaľčo niektorí ľudia zažívajú problém zápachu nôh len z času na čas, iní žijú v strachu, že by si mali niekde vyzuť svoje topánky. Lekárskym výrazom pre zápach nôh je bromodóza. Avšak, na zníženie ochorenia je k dispozícii množstvo spôsobov liečby.

Baktérie a vlhkosť

Dôvodom pre väčšinu prípadov potenia a zápachu nôh bývajú baktérie, ktoré žijú vo vlhkom prostredí. Nejde čisto o zdravotný problém, no človeku vie v niektorých prípadoch znížiť sebavedomie.

Kým niektorí ľudia majú tieto baktérie prirodzene vo svojom tele a nevedia sa ich zbaviť, iní sa s týmto problémom nikdy nestretnú.

Zápach nôh v princípe nepochádza z nôh. Nepríjemný smrad pochádza z baktérií, ktoré žijú na chodidlách a v topánkach. Baktérie sa prirodzene zbavujú odpadu, ktorý sa vyznačuje puchom. Potenie nôh tento problém ešte viac zvýrazňuje.

Tipy, ako sa zbaviť zápachu z nôh

Veľmi nepríjemná situácia zápachu z nôh má našťastie množstvo riešení. V princípe vám pomôže všetko, čo zabráni tomu, aby sa vaše nohy a topánky stali živnou pôdou pre baktérie.

Začnite obuvou

Jedným z častých dôvodov potenia nôh býva nekvalitná obuv, ktorá prirodzene nedýcha. Všetky umelé a syntetické materiály spôsobujú, že vlhkosť sa udržiava v topánke.

Vedeli ste, že…

Celokožené topánky nedýchajú a mnoho ľudí o tom nevie? Pokiaľ preferujete kvalitné kožené topánky, vždy sa zamerajte na to, aby boli vyrobené z brúsenej kože. Prípadne využívajte sušiče topánok, vďaka ktorým sa minimalizuje vlhkosť - živnú pôdu pre baktérie a zápach.

ako odstrániť zápach z topánok

Topánky vždy nechajte vyschnúť

Dbajte na to, aby topánky, ktoré ste mali na nohách, pred ďalším obutím dôkladne vyschli. Ak máte možnosť, vyskúšajte pravidelne vymieňať aj vložky v topánkach.

TIP: Vyskúšajte sprej TITANIA na ochranu chodidiel proti plesniam, zápachu či tvorbe iných baktérií.

Ponožky a silonky ako večný problém

Zápach nôh u žien býva mnohokrát spojený s nosením dámskych siloniek. Podobne ako pri topánkach, umelé nedýchajúce materiály sa podieľajú na tvorbe baktérií neustálym zadržiavaním vlhkosti.

Pokiaľ trpíte nadmerným potením nôh, nahraďte klasické ponožky za také, ktoré dokážu absorbovať a odvádzať pot.

Nepreháňajte to s mydlami

Mydlová voda a časté drhnutie chodidiel narobí viac škody ako úžitku. Sprchovými gélmi a mydlami nielenže odstraňujete kyslé pH z chodidiel, ktoré zabraňuje tvorbe baktérií, ale aj vytvárate prostredie vhodné na tvorbu mykóz.

Skúste octovú zmes

Väčšina z vás má doma vínny alebo jablčný ocot. Táto (pre niekoho zapáchajúca) tekutina má na vaše chodidlá blahodarné účinky. Zbavuje vás baktérií, no nepoškodzuje prirodzené pH chodidiel.

Vytvorte si octovú zmes (na 1 liter vody približne 1 deci octu), ktorú vlejete do klasického rozprašovača a každý deň (najlepšie po sprche) si ju aplikujte na chodidlá. Ocot nezotierajte uterákom, ale nechajte ho voľne vyschnúť - aby ostal v priestoroch medzi prstami a na nechtoch.

potenie nôh zápach, zápach nôh ocot

Dezinfekcia ako rýchle riešenie

Na potenie nôh je rýchlym a účinným riešením zakúpenie dezinfekčných sprejov. Ide o tekutiny, ktoré neničia prirodzené pH vašich nôh, no prirodzene ich čistia.

Pozor!

Pri využívaní verejných priestranstiev ako sú sauny alebo verejné sprchy nestačí nosiť žabky alebo iné šľapky. Kontaminovaná voda špliecha na všetky strany a chodidlá stále nie sú v úplnom bezpečí.

Dezinfekčné spreje by ste mali nosievať pri sebe vždy, pokiaľ navštevujete akékoľvek verejné priestranstvá, ako sú verejné sprchy na športoviskách, wellness či rôzne cestovateľské krajiny, kde sa najviac množia baktérie.

TIP: Zápach, ktorý vzniká z potenia nôh, odstránite nastriekaním dezinfekcie na chodidlá, no pre čo najlepší výsledok sa snažte, aby ste si nasledovných aspoň 24 hodín nemuseli obúvať topánky. 

Tento článok vznikol v spolupráci s podológovými expertmi. Chcete zistiť viac o zdraví chodidiel, pretože vám nestačia strohé informácie od bežných pedikérok? Spoznajte dôkladne svoje chodidlá u medicínskeho podológa Jozefa Michalčíka a jeho kolegov v Centre medicinálnej pedikúry a podológie

Krémy na odstránenie zápachu nôh

Pokiaľ hľadáte okamžité riešenie, vyskúšajte krémy na potivé nohy. Nielenže obsahujú výživu pre chodidlá a ochraňujú pred baktériami či plesňami, ale aj pôsobia proti zápachu.

Zatočte so zápachom

Pokiaľ domáce a praktické tipy zlyhajú a vy nebudete vedieť, ako odstrániť zápach z nôh, vyskúšajte ochranné a liečebné produkty od značiek ako sú Allpresan či Gehwol. Krémy a spreje odstránia zápach s okamžitým účinkom a vy sa znovu budete cítiť pohodlne a sebavedome.