Čo pomáha na bolesť päty

Je vám bolesť päty pri chôdzi či behu dobre známa? Ak ste strávili deň niekoľko kilometrovou prechádzkou po tvrdej ceste (napríklad v meste), večer vás chodidlá môžu prirodzene po celom dni bolieť. V prípade, že bolesť neustupuje a stretávate sa s ňou dennodenne po akejkoľvek aktivite, mali by ste spozornieť a čo najskôr vyhľadať pomoc lekára. Bolesť päty - alebo pätová ostroha - sa dá liečiť, no nepodceňte ju.

Čo pomáha na bolesť päty

Pätová ostroha v podobe výrastkov

Mnoho ľudí prichádza k lekárom s jasnou diagnózou, aj keď problém môže tkvieť úplne inde. Bolesti päty môžu byť spôsobené rôznymi problémami a nie vždy musí ísť o pätovú ostrohu.

Pätové ostrohy sú výrastky kostnej hmoty z pätovej kosti a môžu byť umiestnené buď v spodnej alebo zadnej časti päty.

Ide o zvápenatenú šľachu, ktorá sa nachádza v úpone Achillovej časti nohy. Veľmi nepríjemná bolesť sa prejavuje ostrým pichaním v päte v momente dostupenia na nohu.

Padnutá klenba ako potenciálny problém

Každý človek by mal v ideálnom stave chodiť po troch hlavných častiach chodidla. Padnutá klenba je častým problémom, ktorý sa podieľa na vzniku pridružených ochorení.

    • Ak vás máta bolesť päty zo spodu, no aj celá dolná časť chodidla, problém nebude v pätovej ostrohe, ale v padnutej pozdĺžnej klenbe chodidla.
    • Ak vás bolí päta, no určité časti chodidla máte žltšie ako na druhej nohe, pravdepodobne máte padnutú priečnu klenbu chodidla.

Signály vzniku pätovej ostrohy

Aby ste si boli stopercentne istí, že vás päta bolí kvôli pätovej ostrohe, mali by ste pozorovať viaceré príznaky:

  • bolesť päty zo spodu pri chôdzi,
  • bolesť päty v klenbe chodidla,
  • bolesť, ktorá neustupuje, ale naopak sa zhoršuje v priebehu niekoľkých mesiacov,
  • výraznejší opuch na spodnej časti päty.

Mnoho ľudí popisuje bolesť päty ako problém, ktorý najčastejšie výrazne pociťujú pri rannom vstávaní z postele alebo po tom, čo dlhšie sedeli. Niekedy sa stáva, že bolesť po pár minútach ustúpi, no znova sa vráti po dlhšej chôdzi.

bolesť päty ráno

Príčiny bolesti päty na nohe

    1. Medzi najčastejšie príčiny bolesti sa radí chybná štruktúra chodidla. Ľudia, ktorí majú problémy s padnutou priečnou klenbou alebo vyvýšenou pozdĺžnou klenbou, sú náchylnejší na vznik pätovej ostrohy.
  • Stavba tela býva faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje vaše zdravie. Ľudia s vyššou váhou sa s bolestivými pätami stretávajú pomerne často.
    1. To, aký máte spôsob chôdze, sa podieľa na vzniku pätových ostrôh, no veľakrát súvisí aj s padnutou klenbou.
  • Vrodené predispozície bývajú nepríjemné, no už od začiatku je možné im predchádzať.
  • Topánky, ktoré nosíte, vplývajú na štruktúru vášho chodidla. Dámske lodičky skracujú svaly, čím sa zvyšuje klenba a pri chôdzi človek dopadá veľkou silou priamo na pätu.

Vedeli ste, že…

Bežná topánka by mala mať minimálne 2 centimetre vysoký opätok, aby odľahčila dopadanie päty na tvrdú zem.

bolesť päty pri chôdzi, bolesť päty zo spodu

Kedy zvážiť návštevu lekára

Lekára vyhľadajte v momente, ako prestanete bolesť päty zvládať a nebudete vedieť poriadne na ňu dostupovať. Veľká pätová ostroha dokáže posunúť vašu panvu až o 60 %. Bolesť päty vás ochromuje natoľko, že podvedome stúpate na špičku chodidla a meníte svoju prirodzenú chôdzu.

Pamätajte, že bolesť päty sa dá eliminovať alebo odstrániť chirurgickým zákrokom. Avšak, ide o bolestivú operáciu, ktorá nie vždy pomôže.

Neliečená bolesť päty môže viesť až ku pätovému zápalu, pri diabetikoch k amputácii nohy. V týchto prípadoch je potrebné zakročiť okamžitou operáciou, lebo v päte začínajú praskať cievky.

Liečba bolesti päty

Ideálnym spôsobom, ako sa zbaviť bolesti päty, je zameranie sa na jej odľahčenie. Sprievodným javom bolestivých piet bývajú aj kurie oká (ktoré vznikajú mechanickým poškodením) a postupne sa prepadávajúca klenba.

Domáca liečba

Bolesť päty viete liečiť aj v pohodlí domova. Ak ste si vedomí toho, že za vznikom bolesti je práve padnutá pozdĺžna klenba, zamerajte sa na masážnu pomôcku - “ježka” - ktorá vám pomôže ponaťahovať jednotlivé svaly.

ježko na masáž chodidiel, čo pomáha na bolesť päty

Cviky s fyzioterapeutom

Odborník vie najlepšie, čo pomáha na bolesť päty. Mnohokrát ide o terapie, ktoré sú kombinované s protizápalovými liekmi, masáže členku či postupné uvoľnenie tkanív na ošetrenie svalov.

Podpätenky - najlepšia pomôcka na zmiernenie bolesti

Chodidlo musíte odľahčiť minimálne o 30 %. Podpätenky sú ideálnym riešením, ktoré pomáha na bolesť päty. Používaním podpäteniek navýšite podrážku topánky o pár centimetrov a zabezpečíte mäkké dopadnutie chodidiel na zem.

TIP: Vložky na pätovú ostrohu SOFT HEEL ochraňujú spodnú časť päty pred tlakom od obuvi. Zlepšujú úroveň pohodlia pri chôdzi, šetria chrbticu, ochraňujú členky či bedrové kĺby. Fungujú na princípe prenosu tlaku zo stredu päty na jej obvod.

Dbajte na správnu veľkosť

Pokiaľ zvolíte zlú veľkosť podpäteniek, pomôcka vám prinesie viac škody ako úžitku. Odporúčame vám nahradiť vložku v topánke podpätníkom, no myslite na to, aby ste mali celé chodidlo spevnené.

Odľahčením k úľave

Bolesť päty pri chôdzi či behaní výrazne ovplyvňuje každodenné pohyby. Nielenže je nepríjemná, no vplýva aj na zmenu vašej chôdze. Vyhnite sa dlhodobým vážnym komplikáciám a odľahčite svoje päty už teraz. Podpätenky sú cenovo dostupným riešením, za ktoré sa vám vaše päty poďakujú.

Tento článok vznikol v spolupráci s podológovými expertmi. Chcete zistiť viac o zdraví chodidiel, pretože vám nestačia strohé informácie od bežných pedikérok a k ortopédovi sa bojíte ísť? Spoznajte dôkladne svoje chodidlá u medicínskeho podológa Jozefa Michalčíka a jeho kolegov v Centre medicinálnej pedikúry a podológie.